Constitutioneel hof

Hallo mensen,

Jullie hebben, denk ik, i.v.m. de Toeslagenwantoestand, ook gelezen dat het ontbreken van een Constitutioneel hof  er de oorzaak van is dat de politiek zich niet aan de regels van de rechtstaat  houdt. Een euvel waar tot nu toe telkens om heen is gelopen door ‘hoge heren’.

Er is nu een petitie  gestart (via een stichting)  door  burgers, om door de instelling van zo’n hof daar een eind aan te maken. Als jullie die ook ondertekenen – en misschien zelfs meer willen doen (aktiviteit, doneren, doorsturen) – lopen we en vooral volgende generaties minder risico op ‘politieke mishandeling’.

Hier de link https://constitutioneelhof.petities.nl/.

Ik stuur niet snel  dingen door die lijken op een ‘ver van mijn bed’-gebeuren, maar het kan heel dicht bij komen is nu gebleken.

Het is hier geen Amerika, maar waar een falende democratie toe kan leiden las ik in de onderstaande column. Maar ook in Polen en Hongarije zien we hoe democratisch gekozen personen op de glijbaan zitten naar een toestand van 1920 bij onze directe oosterburen.

Voor informatie over degene die de petitie heeft gestart mag ik jullie verwijzen naar zijn interessante blog  Singelsma’s Blog voor Brussel en Ommelanden | Beschouwingen over Maatschappij, Politiek en wat me verder te binnen schiet.

Dat er in ons land met zijn democratisch systeem en zijn rechtssysteem meer op de schop moet lijkt mij ook duidelijk. Ideeën die ik daarover heb worden ook via een landelijke krant verspreid, zoals is te lezen in Nrc-en-eginavigatie.

Trekken wij samen  ten strijde?
Ton Gommans

De Limburger 18-1-2021

POLLUX & VAN DE BEEK

1852 kilometer

FRANS POLLUX

Die man met z’n voeten op het bureau van de Amerikaanse politica Nancy Pelosi, die was dus 1852 kilometer komen rijden om dat te kunnen doen. Alsof je van Venlo naar Kiev tuft om daar ‘vreedzaam te demonstreren’. Want dat is wat deze man achteraf zegt dat hij vooraf van plan was. Hij werd min of meer tegen zijn zin in door de rellende massa een kantoortje binnengeduwd, beweert hij, een kantoortje dat ‘toevallig’ van Pelosi bleek te zijn.

In zijn thuisplaatsje in Arkansas kennen ze hem. Ook online deed hij nooit moeilijk over zijn opvattingen. ‘Een witte nationalist’, noemt hij zichzelf, ‘en iedereen die dat niet is, moet het land uit.’ Dat deze 60-jarige Richard Barnett al dagen aan het verkondigen was dat hij naar Washington ging om te vechten, zal hem voor de rechter niet helpen. De ‘Hike ‘n’ Strike 950,000 volt Stun Gun Walking Stick’ die hij bij zich droeg, ook al niet. Bij hem thuis werd de opengescheurde verpakking van dit dodelijke wapen gevonden.

Barnett – hij zit inmiddels vast – is de personificatie van de ambivalente kijk op de rellen. Zagen we een vrolijke vlaggenparade van Trump-fans die een beetje uit de hand liep? Of was het een georkestreerde couppoging? Details die FBI en Congresleden nu schetsen, wijzen steeds meer op het laatste. In auto’s van relschoppers werden wapenvoorraden aangetroffen, in eentje zelfs ‘2500 rounds of ammunition’. Er zijn pijpbommen gevonden. Relschoppers zouden senatoren hebben willen gijzelen en executeren om de stemming van kiesmannen te frustreren, zodat Trump misbruik kon maken van onontgonnen staatsrechtelijk terrein. Op camerabeelden zou je milities gecoördineerd arm-in-arm door de massa zien oprukken. Daags voor de rellen werden ‘onbekenden met Trump-petjes’ gezien die een (verboden) rondleiding kregen door het Capitool, een gebouw dat zelfs voor mensen die er al jaren werken een doolhof is. Wijzen die rondleidingen op betrokkenheid van Congresleden? Een inside job? Zelfs mede-Congresleden zijn niet meer te vertrouwen, klaagt een parlementariër.

De Amerikaanse democratie wordt inmiddels gestut met detectiepoortjes, kogelvrije vesten en internetcensuur. Politici vrezen voor hun leven tijdens de inauguratie van president Biden, overmorgen. Wat een feestelijke bevrijding van vier jaar leugens en volksverlakkerij had moeten worden, dreigt uit te lopen op de grootste stresstest voor de Amerikaanse democratie sinds mensenheugenis. En daarmee voor democratieën wereldwijd. Dat zijn grote woorden, die vanuit Venlo misschien wat hol klinken.

Ik hoop van harte dat ze overmorgen ook hol blijken te zijn.

De Amerikaanse democratie wordt inmiddels gestut met detectiepoortjes, kogelvrije vesten en internetcensuur.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Diversen. Bookmark de permalink.